7 Soruda Önleyici Botoks (Botox) Hakkında Her Şey

7-soruda-onleyici-botoks-hakkinda-her-sey

En önemli yaşlanma belirtilerinden biri cildimizde meydana gelen kırışıklıklardır. Kırışıklıklar ile mücadelenin en önemli aracı ise botoks enjeksiyonudur.

Özellikle önleyici botoks (botox) kavramı, yaşlanmaktan endişe eden gençlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Henüz yüzümüzde kırışıklıklar oluşmadan botoks (botox) yaptırmak mantıklı mı? Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş, önleyici botoks (botox) hakkında merak edilenleri 7 maddede anlattı.

Pürüzsüz ve genç bir cilde sahip olmak kuşkusuz herkesin arzusu… Yüzümüzde meydana gelen kırışıklıklar ise yaşlanmanın habercisi olduğu için çoğu insan tarafından endişe ile karşılanıyor.

Kırışıklıkların tedavisi için kullanılan en popüler yöntem ise botoks (botox) enjeksiyonlarıdır. Ancak toplum genelinde botoksun (botoxun) sadece yaşlanınca, kırışıklıklar derinleşince yapılabileceğine dair yanlış bir inanış söz konusu.

Oysa önleyici botoks (botox) uygulamaları ile kırışıklıkları henüz oluşmadan önlemek mümkün. Genç yaşlarda başlayan botoks (botox) uygulamaları, genç görünümün uzun yıllar korunmasına yardımcı oluyor.

20 ve 30’lu yaşlarda, henüz yaşlanma belirtileri gözlenmeden yapılan botoks (botox) uygulamalarına “önleyici botoks (botox)” adı veriliyor. Çok sayıda dermatolog hekim ve plastik cerrah önleyici botoks (botox) uygulamalarını tavsiye ediyor.

Hatta, Amerikalı Dermatolog J. Rpdney, Washington Post gazetesine verdiği bir röportajda bu konuyu ilginç bir örnekle anlattı. “Genç ve kırışıklığı olmayan bir cildi, düz ve beyaz bir kağıt gibi düşünün.

Kağıdın buruşmasını önlemek, buruşmuş bir kağıdı yeniden düz hale getirmekten çok daha kolaydır”. Bu örnekten de anlaşılabileceği gibi henüz kırışıklıklar meydana gelmeden botoks (botox) enjeksiyonu yaptırmak son derece etkilidir.

Botoks (Botox) enjeksiyonları, profesyonel olmayan kişiler tarafından ve uygun olmayan koşullarda gerçekleştirildiğinde bazı istenmeyen etkiler gösterse de tıbbi olarak son derece güvenli bir uygulama. Amerikan Plastik Cerrahlar Derneğinin yayınladığı rapora göre 2022 yılı içerisinde, 127 bin kişi 20’li yaşlarında, 1,6 milyon kişi ise 30’lu yaşlarında botoks (botox) tedavisi yaptırdı.

Yazı İçeriği

Botoks (Botox) Cildimize Nasıl Etki Eder?

Yüz kaslarımız sürekli tekrarlayan hareketler sonucunda alın çizgilerine, dinamik kaş arası kırışıklıklara ve kaz ayaklarına neden olur. Henüz gençken bu kırışıklıkları ancak bazı mimikler sırasında görürüz.

Yaşımız ilerledikçe vücudumuz daha az kollajen üretmeye başlar. Cilt dokumuzun ana yapısal bileşeni olan ve cildimizin sıkılaşmasını sağlayan kollajenin azalması, elastin liflerinin büyük oranda kaybedilmesi, kırışıklık oluşumuna yol açar.

Kollajen ve elastin miktarındaki azalma cildimizi inceltir, kırışıklıkları daha belirgin hale getirir.

Botoks (Botox) enjeksiyonları ile kas hareketi kısıtlanır. Geçici olarak bloke edilen sinir sinyalleri sayesinde kas hareketleri engellenir ve kırışıklıkların oluşması, derinleşmesi önlenmiş olur.

Botoks (Botox) tedavisi, kırışıklıkların evrelerine göre uygulanmalıdır. Evre 2 adı verilen kırışıklıklarda (mimik yapmadığımız sırada belli belirsiz halde olan, mimik sırasında kendisini belirgin şekilde gösteren kırışıklıklarda) erkenden önlem almak için koruyucu botoks (botox) yaptırılabilir.

Önleyici Botoks (Botox) Ne Kadar Etkilidir?

Botoks (Botox), etkisi azaldıkça tekrarlanması gereken bir tedavidir. Botoks (Botox) yaptırmayı bıraktığınızda kaslarınız yeniden kasılmaya başlar. Bu da zamanla kırışıklıkların yeniden oluşmasına yol açar. Uzman plastik cerrahlar ve dermatologlar, aynı yaşta hiç botoks (botox) yaptırmamış birine kıyasla daha az kırışıklığa sahip olunacağı görüşünde.

Düzenli şekilde yapılan önleyici botoks (botox) uygulamalarının sonuçlarını analiz etmemiz gerekirse:

Dünya genelinde dermatolog hekimler ve plastik cerrahlar, botoks (botox) uygulamalarının kırışıklıkların başlamasını geciktirdiği görüşünde.

Koruyucu Botoks (Botox)a Ne Zaman Başlamalıyım?

Kırışıklıkların ne zaman meydana geleceği kişinin cilt tonuna, genetik özelliklerine ve yaşam tarzına göre değişkenlik gösterebilir. 20’li yaşların sonu ve 30’lu yaşların başı, cildimizin elastin ve kollajen miktarının azalmaya başladığı dönemdir. Bu da önleyici botoks (botox) işlemleri için doğru bir dönem olarak öne çıkar.

Çizgiler Derinleştikten Sonra Yapılan Botoks (Botox)un Etkisi Daha Mı Azdır?

Derin çizgiler oluştuğunda gerçekleştirilen botoks (botox) enjeksiyonu, çizgilerin yeni yeni oluştuğu aşamada yapılan botoks (botox)a kıyasla daha az etkili olabilir. Yıllar boyunca mimik kaslarının kullanımından kaynaklanan basınç çizgilerin derinleşerek yerleşmesine yol açar. Bu nedenle derin kırışıklıklara karşı uygulanan tedavi protokolü farklılık gösterir. Tedavi periyotları buna göre belirlenir.

Önleyici Botoks (Botox) Genç Görünüm Süresini Uzatır Mı?

Botoks (Botox)un etkisi zamanla azaldığı için düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Unutmamak gerekir ki yaşlanma, kaçınılmaz bir süreçtir. Kozmetik ürünler ve estetik tıp uygulamaları bu kaçınılmaz sürecin etkilerini geciktirir. Yani önleyici botoks (botox) uygulamaları ile genç göründüğümüz zaman dilimini genişletmek mümkündür.

Koruyucu Botoks (Botox)a Kaç Yaşında Başlanmalı?

Botoks (Botox) enjeksiyonuna ne zaman ihtiyaç duyulacağı sorusunun cevabı her insan için farklıdır. Kırışıklıkların evresine göre botoks (botox)a karar verilmelidir. Birince evrede mimik yapmadığımız zamanlarda kırışıklık gözlenmezken, mimik sırasında belli belirsiz şekilde kırışıklıklar gözlenebilir.

İkinci evreye geldiğinde mimik yapmazken belli belirsiz, mimik yaptığımızda ise hafif kırışıklıklar gözlenir. Üçüncü evrede mimik yapmazken bile kırışıklıklarımız belli olur. Mimik sırasında ise derinleşen kırışıklıklarla karşılaşırız. Dördüncü ve son evrede artık kırışıklıklar, oturmuş yüz ifademizin bir parçası haline gelir. Mimik sırasında ise derin ve uzamsal kırışıklıklar oluşur.

İlk aşamada botoks (botox) yerine mezoterapi tedavisi ile cilt kalitesini arttırmak ve kırışıklıkları geciktirmek mümkündür.

İkinci evredeki kırışıklıklarla mücadele için koruyucu botoks (botox) kapsamında minimal dozlarda botoks (botox) uygulanabilir ve bir yıllık aralıklarla tekrarlanabilir.

Üçüncü aşamada botoks (botox) vaktinin geldiğini söyleyebiliriz. Kırışıklıklar mimikler üzerine tam olarak yerleşmeden 4-6 ay arayla botoks (botox) enjeksiyonu yaptırılmalıdır.

Dördüncü aşamaya ulaşan vakalarda sonuç almak için etkili dozlarda ve ortalama 4 ay arayla botoks (botox) uygulanmalıdır.

Önleyici Botoks (Botox) Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Koruma amaçlı botoks (botox) uygulamalarının yılda bir defa yapılması çoğu vakada yeterli olmaktadır. Elbette her hastanın koşulları ve gereksinimleri farklıdır. Tedavi planlaması dermatolog hekiminiz tarafından size özel olarak yapılmalıdır.

Önleyici Botoks (Botox)un Alternatifleri Nelerdir?

Dermatolog hekimler düzenli olarak güneş kremi kullanmanın, doğru bir cilt bakımı uygulamanın, dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini takip etmenin, kaliteli ve yeterli uykunun yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olacağını belirtiyor.

Siz de kırışıklıklarınızdan endişe ediyorsanız Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş’le iletişime geçerek koruyucu botoks (botox) ile yaşlanma belirtilerinizi geciktirebilirsiniz.

Botoks (Botox) Tedavisi Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman,Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Botoks (Botox) Uygulamaları hizmetlerimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

dermatoloji-uzmani-ne-is-yapar

Dermatoloji Uzmanı Kimdir?

içeriği görüntüle
goz-alti-morluklari-ve-tedavisi

Göz Altı Morlukları Nedenleri ve Tedavisi

içeriği görüntüle
7 Soruda Önleyici Botoks (Botox) Hakkında Her Şey

Yüzdeki Lekeler Neden Oluşur?

içeriği görüntüle
7-soruda-onleyici-botoks-hakkinda-her-sey.jpg

7 Soruda Önleyici Botoks (Botox) Hakkında Her Şey

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al