Yıllar geçtikçe genetik faktörler, aşırı mimik kullanımı ve ileri yaşa bağlı nedenlerden ciltte bir takım kırışıklıklar ortaya çıkar. Genel olarak kaş arası, göz çevresi, alın ve burun kökü benzeri bölgelerde oluşan kırışıklıklar botoks uygulamalarıyla kolaylıkla giderilebilir. Günümüzde hekimler tarafından klinik koşullarında gerçekleştirilen botoks sayesinde genç ve pırıl pırıl bir cilde sahip olunabilir.
Medikal estetik uygulamalarda yayın şekilde tercih edilen botoks; laboratuvar ortamında clostridium cotulinum adlı bakteriden elde edilen saflaştırılmış protein içerikli bir toksindir. Botoks tekniğiyle sinir uçlarında üretilen maddelerin salınımı durdurulur; böylece diğer organlara iletimi büyük ölçüde engellenir. Bir başka tanımla; bu işlemle sinir uçları geçici bir süre bloke edilir ve kasların hareketleri sınırlanır.
Botoks; yüz şekillendirme, ciltteki kırışıklıları giderme, aşırı terleme ve migren tedavileri şeklinde pek çok alanda kullanılır. Genetik özellikler başta olmak üzere yaşa, cinsiyete, mesleğe, kas yapısına, güneşe maruz kalma, uyku ve beslenme alışkınlıklarına ilişkin olarak ciltte kırışıklıklar meydana gelir. Estetik ve kozmetik amaçları içeren botoks işlemiyle yorgun, yaşlı ve kızgın yüz ifadesinden kurtulmak mümkündür. Mimik kaslarının hareketleri sonucu ciltte ortaya çıkan kırışıklıklar azaltılabilir. Yüzdeki yeni çizgiler önlenebilir.
Kırışıklık Tedavisi: Yaşam boyu çalışan mimik kasları deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir. Böylece ciltte kırışıklar ortaya çıkar. Çizgiler daha çok kaşlar arasında, alın, göz kenarları ve dudak çevresinde belirginleşir. Alın ve göz bölgesinde çizgiler daha yaşlı; kaşlar arasındaki çizgiler kişiye çatık kaşlı, kızgın bir çehre sunar. Botoks yöntemiyle mimik kaslarının hareketleri zayıflatılıp katlanmaya bağlı çizgilenme de azaltılabilir. Uygulamayla yaşlı ve kızgın görünümlü yüz ifadesinde iyileşme sağlanabilir.
Migren Tedavisi: Botoks, kronik migren ağrılarının tedavisinde de etkili bir metottur. Kişiye ve ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanan botoks uygulaması, baş ve boyundaki yedi alana, otuz bir enjeksiyon noktasından mikro iğne uçları ile gerçekleştirilir. Uygulama on iki hafta ara ile en az iki seansı kapsıyor. Uzmanların önerileri doğrultusunda kimi hastalarda tedavi etkinliği için enjeksiyon tekrarlanmasına veya ek doza ihtiyaç duyulabilir. Bazılarında botoks etkisi bir kaç yıl sürebilir. Böylece migren kontrolü sağlanmış olur.
Yüz Şekillendirme: Botoks enjeksiyonu ile yüz biçimlendirilebilir. Bu prosedür yardımıyla kaşların kuyruk kısmından kaldırılması sağlanabilir. Bu sayede kaş orta kısmındaki yükseklik indirilerek şaşkın yüz hatları iyileştirilebilir. Botoks enjeksiyonuyla gülerken dikkat çeken estetik olamayan diş etlerindeki olumsuzluk düzeltilebilir. Masseter botoks, massetter (çiğneme kası) belirgin olan hipertrofili hastaların sahip olduğu kare yüz görünümü daha ince ve feminen bir hale getirilebilir.
Aşırı Terleme Tedavisi: Ciddi bir sorun olan aşırı terleme (hipehidroz), aktiviteler esnasında normalden çok daha fazla terleme üretimidir. Botoks yöntemiyle ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim sınırlandırılarak, ter bezlerinin fonksiyonu azaltılabilir. İnsan bedeninde en çok koltuk altı ve avuç içleri bölgelerinde terleme meydana gelir. Ter kokusu şikâyetlerine yol açan durum botoks sayesinde giderilebilir. Bu tarz bireylerde tedavi öncesi konunun uzmanları tarafından test yapılarak sorunlu bölge tespit edilir. Tanı sonrası botoks işlemi etkisi alta ay kadar sürebilir.
Günümüzde cildi yenilemek ve gençleştirmek için tercih edilen botoks çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş’in botoks (botox) uygulamaları için tıklayınız.
Ağrılı bir işlem olmayan botoks, uzmanlar tarafından enjeksiyon biçiminde hastaya tatbik edilir. Uygulama yapılmadan önce enjeksiyon noktaları anestezik kremlerle uyuşturulur. Enjeksiyon sırasında kişi minimum düzeyde bir ağrı hissedilebilir. Botoks, kırışıklık sorunlarında mimik kaslarına, aşırı terleme vakalarında ise deri içerine enjekte edilir.
Botokun etkisi üç, dört gün içinde hissedilir. İlk haftanın sonunda maksimum noktaya ulaşan etki süresi 3-4 ay kadar devam eder. Altıncı ayda etkileri azalarak bütünüyle kaybolabilir. Botoks enjeksiyonu bu safhada yenilenebilir. Prosedürün tekrarlanması etkinin kalıcılık oranını yükseltir.
Böylece işlemin daha geç yenilenmesine gereksinim duyulur. Botoks uygulamasının ardından makyaj ürünleri kullanılabilir veya yüz yıkanabilir. Ancak ilk dört saat dik durmaya ve yüz üstü yatmamaya dikkat edilmelidir. Botoks yapılan bölgeye masaj yapılmamalı ve sıcak duş alınmamalıdır. İşlemde istenilen başarının sağlanması ve olası problemlerin önüne geçilmesi için mutlaka bu alanda ihtisas yapmış uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Aksi halde muhtemel komplikasyonla karşılaşılabilir.
Botoks fiyatları bireyin uygulanma amacına göre değişir. Kırışıklık, migren veya aşırı terleme tedavilerinden başvurulan botoks dozları birbirinden farklıdır. Dolayısıyla botoks maliyetleri hastanın beklentilerine, enjeksiyon bölgesine ve doz miktarına göre belirlenir. Ayrıca tercih edilen botoks toksininin niteliği, muayenehanenin teknolojik donanımı, doktorun uzmanlığı ve deneyimli bir ekipte bu konuda belirleyici başka bir etkendir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş Muayenesini arayarak botoks uygulamalarının güncel fiyat tarifeleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Hayır, kesinlikle! Bu hatalı bir söylentidir. Genetik faktörler, aşırı mimik kullanımı ve ileri yaşla ilişkili olarak kaş arası, burun kökü, göz çevresi, alın, gibi bölgelere uygulanan botoks, protein esaslı ve özel bir bakterinden üretilmiş toksindir.
Botoks, yüz gençleştirmede etkin bir yöntemdir. Ancak tıbbi bir prosedür olan bu tedavide olası riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı ve mutlu bir sonuç elde etmek için yeterli donanıma sahip uzmanların tercih edilmesi gerekir.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde hakkında çok sayıda bilimsel araştırma yapılan botoks, ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.
Uygula yapıldıktan yaklaşık üç ay sonra güçlü kaslarda, dört ay sonra ise zayıf kaslarda hareketlenme gözlemlenir. Altı ayıda botoks etkisi önemli ölçüde kaybolur. Dört veya altı ay aralığında uygulama tekrarlanabilir.
Botoks uygulamasında hedef ciltteki ifadeyi etkisiz hale getirmek değildir. Asıl amaç mimikleri canlandırmak, cilde doğal ve genç bir çehre kazandırmaktır. Yüzdeki şaşkın ve ifadesizlik hali işlemin hatalı ya da eksikliğinden kaynaklanmış olabilir. Bu yüzden botoksun uzmanlarca yapılması şarttır.
Botuks uzman kontrolünde yaşam boyu yapılabilir.
Bilimsel araştırmalar, gebelik ve emzirme döneminde botoksun zararlı bir etkisinin olup olmadığı hususunda şu anda kesin bir bulgudan söz edilemez. Ancak bu dönemde botoks yapılmaması tavsiye edilir. Öte yandan sinir kas sistemine ilişkin rahatsızlıkları olan bireylere de botoks yapılmıyor.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Botoks ( Botox ) hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.