--
--
--
--
Daha çok kadınlarda görülen Melasma, cildimizin güneşe maruz kalan bölgelerinde meydana gelen sınırlı, düzensiz ve koyu renkli lekeler şeklinde kendisini gösteren önemli bir cilt rahatsızlığıdır.
Genellikle yüz bölgesinde meydana gelen melasma yaz aylarında sıklıkla karşılaştığımız bir cilt rahatsızlığıdır. Koyu ten rengine sahip bireyler melasmaya daha yatkındır.
Hastanın cildinde koyu veya açık renkte lekelere yol açan bu hastalık epidermal, dermal veya karışık türde meydana gelebilir. Genellikle kronik olan bu lekeler bazı vakalarda yaşam boyu varlığını sürdürebilmektedir.
Melasma hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşırı melanin üretiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerin, güneş ışınlarına fazlaca maruz kalanların tiroid hastalarının, hamilelik yaşayan kadınların veya doğum kontrol hapı benzeri hormon dengesini etkileyen ilaçlar kullananların measma sorunu yaşama riski daha yüksektir.
Makyaj malzemeleri, sabun, parfümler, nemlendiriciler, kolonya gibi kozmetik ürünlerin sonrasında güneşle temas edildiğinde melasmaya yatkınlığı olan kişilerde lekelenmeler meydana gelebilmektedir.
Ciltte mavi, gri, kahverengi lekeler şeklinde kendisini gösteren melasma hastalığı cilde rengini veren melanin hücrelerinin aşırı üretiminden kaynaklanmaktadır. Toplumda görülme sıklığı son derece yüksek olan melasma hastalığı için çok sayıda tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Tedavi öncesinde uzman dermatolog hekim tarafından hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Melasma tanısı konulabilmesi için ekstra testlere ihtiyaç yoktur. Çoğu zaman görüntüye bakılarak melasma lekeleri tanınabilir. Ancak bazı durumlarda melasma başka cilt rahatsızlıklarına benzer bir görüntü çizebilir. Bu gibi durumlarda dermatolog hekimler biyopsi uygulamasına gerek görebilir.
Melasma tedavisinde kullanılan çok sayıda yöntem vardır. Hamilelik sürecinde veya doğum kontrol haplarının etkisiyle gelişen melasma vakalarında lekeler herhangi bir tedaviye gerek olmaksızın kendiliğinden geçmektedir. Buna karşın bazı melasma vakalarında hastalık, kişinin yaşamı boyunca devam eder. Melasma tedavilerinden söz etmemiz gerekirse:
En yaygın melasma tedavisi olan hidrokinon, cilt üzerine uygulanan bir ilaçtır. Mutlaka dermatolog hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Cildin daha açık bir renge bürünmesi için kullanılan bu ilaçlar genellikle tedaviye ek olarak kullanılmaktadır.
Melasma lekelerine karşı dermatolog hekimler kojik asit veya azelaik asit içerikli ilaçlar reçete edebilirler.
İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan melasma vakalarında farklı tedavi prosedürlerine başvurulur. Bunlar mikrodermabrazyon, kimyasal peeling, PRP, Mezoterapi, lazer tedavisi, dermabrazyon ve ışık bazlı tedavi yöntemleridir. Tüm bu tedaviler uzman bir dermatolog hekim tarafından muayenehane koşullarında uygulanmalıdır.
Bu gibi tedavi yöntemlerinde, hastanın cilt tipi ve özellikleri göz önünde bulundurmalıdır. Aksi halde başka büyük cilt sorunları yaşanabilir.
Hem ilaç tedavilerinde hem de diğer tedavi prosedürlerinde tedbirli olmak ve yaşanabilecek semptomlara karşı dikkatli olmak gerekir. Tedavi sonrasında cildin tahriş olması veya cildin koyulaşması gibi durumlar yaşandığında geç kalmadan doktorunuzu aramalı ve süreç hakkında bilgilendirmelisiniz.
İyileşmenin net bir şekilde görülebilmesi için birkaç aylık tedaviye ihtiyaç duyulur. Hastanın bu tedavi sürecinde dermatoloğunun uyarılarına harfiyen uyması önem taşır. Tedaviden maksimum verim alınması ve yan etkilerin önlenmesi için hasta ve doktorun uyumlu hareket etmesi önem taşır.
Bazı vakalarda hastanın melasması geçse bile tedavinin sürdürülmesi gerekebilir.
Melasma leke tedavisi öncesinde hasta dermatolog hekim tarafından muayene edilir. Hastanın kişisel koşullarına göre uygulanacak tedavi yöntemine karar verilir. Sonrasında uygulama sıklığı ve uygulanacak seans sayısı her hastaya özel olarak planlanır. Melasma Leke Tedavisi Fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Melasma (Leke Tedavisi) hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.