--
--
--
--
Uyuz böceği adı verilen mikroskobik akarın, insan derisine yayılıp yuva yapması sonucu oluşan ve bulunduğu bölgede şiddetli kaşıntılara neden olan uyuz hastalığı bulaşıcı niteliktedir. En sık rastlanan uyuz belirtisi, yoğun ve şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntılar genellikle gece saatlerinde daha şiddetli hale gelir.
Kızarıklık, içi su dolu kabarcıklar ve deri döküntüsü de uyuz belirtileri arasında yer almaktadır. Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş, uyuz hastalığının belirtilerini, tanı yöntemlerini ve tedavi sürecini sizler için anlattı.
Cildin üst tabakasında yuvalanan mikroskobik boyutlardaki uyuz böceklerinden kaynaklanan önemli bir cilt hastalığıdır. Uyuz böceği, yerleştiği deri bölgesinde yumurtlayarak hızla çoğalır ve yayılır.
Hastalar şiddetli kaşıntı, döküntü, kabarcık ve kızarıklık şikayetleri yaşar. Parmak araları, koltuk altları, meme uçları, kalça, genital bölge ve bilekler bu uyuz belirtilerinden diğer bölgelere göre daha şiddetli şekilde etkilenirler.
Uyuz hastalığı cilt teması ile bulaşır. Uzun süreli tensel temas veya çarşaf, kıyafet ve havlu gibi eşyalar uyuzun bulaşmasına sebep olabilir. Genellikle 15 – 20 dakikalık bir tensel temas, uyuz hastalığının bulaşması için yeterli olmaktadır. Toplu taşıma araçları, iş yerleri, okullar ve yatakhaneler uyuzun bulaşması için uygun zemin teşkil ederler.
Uyuz hastalığı, fiziksel bulgularla teşhis edilebilmektedir. Eğer vücuttaki uyuz varlığını kesin olarak saptamak gerekirse, hastanın vücudundaki lezyonlar dematoskopi cihazı ile incelenir. Yapılan mikroskobik değerlendirme sonrası tanı resmileşir. Bunun haricinde mürekkep testi de uyuz tanısında kullanılabilmektedir.
Dermatolog hekim çeşitli krem veya losyon kullanarak uyuz hastalığını tedavi edebilir. Losyon hastanın boynundan aşağı tüm vücuduna sürülür. 8 ila 24 saatlik bir bekleme sürecinden sonra tedavi gerçekleşmiş olur.
Bununla birlikte antiparaziter haplarla da tedavi yoluna gidilebilir. Dermatolog hekiminizin tavsiyelerine göre hareket etmeniz gerekir. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmak önemli zararlara sebep olabilir.
İlaç tedavi başladıktan sonra son üç gün içerisinde kullanılan tüm kıyafetler, yastı, çarşaf, yorgan kılıfı ve ayakkabılar dahil vücut ile temas eden her şey 60 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır.
Uyuz hastalığından kendimizi korumak için kalabalık ortamlarda kişisel hijyenimize dikkat etmeliyiz. Temas yoluyla bulaşan bu hastalığa karşı kendimizi korumak istiyorsak; havlu, nevresim, çamaşır veya başka kişisel eşyaları ortak kullanmamalıyız.
Siz de uyuz hastalığı belirtilerini gösteriyorsanız geç kalmadan Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Uyuz hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.