Günümüzde hem erkekler hem de kadınlar, yaygın biçimde otuzlu yaşlarından itibaren botoks uygulamasına başvuruyor. Botulinum toksini veya bilinen adıyla botoks uygulaması, kırışıklıklarımızla vedalaşmamızı ve bunun sonucunda da taze, genç ve diri bir görünüme kavuşmamızı sağlıyor. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş, botoks yaptırmayı düşünenlerin, cevabını en çok merak ettiği soruları sizler için yanıtladı.
Botoks yaptırmayı düşünen kişiler ilk olarak dermatolog hekim tarafından muayene edilir. Dermatolog hekim kişinin botoks tedavisi için uygun olup olmadığını değerlendirir. Hangi bölgelere, hangi dozlarda botoks enjeksiyonu yapılacağına karar verir. Kişinin sağlık geçmişi ve alerjik durumları değerlendirilir. Botoks uygulamasına geçilirken ilk olarak antiseptik solüsyonlarla bölge temizlenir. Lokal anestezi etkili kremlerle bölge uyuşturularak kişinin herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi sağlanır. Ardından planlanan bölgeye, planlanan dozlarda enjeksiyon uygulanır. Bölgeden bölgeye uygulama süresi değişse de genellikle on beş ila otuz dakika arasında botoks uygulaması tamamlanabilmektedir.
Botoks uygulaması kişinin yüzünde yerleşen dinamik kırışıklıkları hafifletmekte son derece başarılıdır. Kaş arasında oluşan çizgiler, göz çevresinde meydana gelen kırışıklıklar ve alın kırışıklıkları botoks işlemi ile belirgin olarak hafifletilir. Yüz kaslarının kasılmasını geçici olarak bloke eden botoks uygulamasının sonucunda kişi çok genç ve diri bir görünüm kazanır. Ancak unutmamak gerekir ki botoks, sonuçları bakımından geçici bir işlemdir. Etkisinin kalıcı olabilmesi için belirli aralıklarla botoks uygulamasının yenilenmesi gerekir. Cilt güzelliği cildin rengi, hacmi, nem dengesi ve ışıltısı gibi çok sayıda etkene bağlıdır. Botoks tedavisinin tek vaadi kırışıklıkların görünümünü azaltmaktır.
Botoks toksini, sinir uçlarının kasları uyarmak için ilettiği sinyalleri bloke eder. Bu yüzden kaslar geçici bir süre ile kasılamaz. Bu bloke etkisi zaman içerisinde azalır ve altı ayın ardından tümüyle ortadan kaybolur. Yani botoks işlemi kasları kalıcı olarak felç edemez. Botoks toksini zaman içerisinde vücut tarafından parçalanarak dışarı atılan bir maddedir.
Botoks kişinin daha genç görünmesini sağlamak için ince kırışıklıkları giderir ve derin kırışıklıkların görünümünü hafifletir. Fakat unutmamak gerekir ki botoksun etkisi kişiden kişiye değişebilir. Hatta işlem uygulanan bölgeye göre bile sonuçlar fark eder. Genellikle mimik kullanımının neden olduğu kırışıklıklarla mücadele etmek için kullanılan bu yöntemin etkileri kişinin yaşına, cilt tipine, kırışıklıklarının türüne ve genetik faktörlere göre değişir. Bu yüzden bu sorunun net ve genel geçer bir cevabı yoktur.
Botoks toksini hedeflenen kas grupları üzerinde etki eder. Bu kasların aktivitesini sınırlar. Kırışıklık görünümünün yumuşamasını sağlar. Fakat profesyonelce gerçekleştirilen botoks uygulamalarında, kişinin genel yüz ifadesinde herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Botoks tedavisinin ardından kullanıcılar mimiklerini özgürce kullanmaya devam ederler. Fakat uzman olmayan kişilerce, merdiven altı sözde kliniklerde yapılan botoks işlemlerinde kişi doğal yüz ifadesini kaybedebilmektedir.
Botoks uygulamalarında her zaman için aşırı dozda toksin enjeksiyonundan kaçınmak gerekir. Bunun için belirli dozlarda, belirli periyotlarda botoks yapılmalıdır. Botoksun düzenli aralıklarla uygulanması, her defasında botoksun etkinliğini de arttıracaktır. Elde edilen sonuçlar başarıl ile korunur ve daha uzun süreli etki elde edilebilir.
Botoks yani botulinum toksini cilt üzerindeki renk değişimlerine doğrudan etki edebilen bir madde değildir. Cilt lekelerinin giderilmesi ve cilt tonunun eşitlenmesi için uygulanan farklı tedavi yöntemleri vardır.
Yaşlanma karşıtı amaçlarla botoks yaptırmayı düşünen kişiler, üç bölge botoksu ile alın, kaş arası ve göz çevresindeki kırışıklıkların görünümünü azaltabilirler. Bu bölgeler mimik kullanımından kaynaklanan kırışıklıkların en yoğun olduğu bölgelerdir.
Botoks uygulamasının ardından hemen makyaj yapmak önerilmez. Nemlendirici ürün kullanımında herhangi bir sakınca olmamakla birlikte ilk gün cildinize herhangi bir kozmetik ürün uygulamamanızda fayda vardır. Botoks sonrası dikkat etmeniz gereken en kritik noktalardan biri yüzünüze baskı yapmamaktır. Bu yüzden yüz üstü değil sırt üstü yatmakta yarar vardır. Eğer kafeine karşı vücudunuzda hassasiyet varsa kahve içmeyi bir süre erteleyebilirsiniz. Her insanın cildi ve vücudunun vereceği tepkiler farklı olduğu için botoks sonrası doktorunuzun size özel önerilerine uymanız gerekir.
Botoks işleminin sonuçları altı aya kadar etkisini sürdürür. Ancak bu sürenin ardından botoks ciltteki etkisini yitirmeye başlar. Etkinin arttırılması için botoksun düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Botoks kırışıklıklarınızı giderir. Ancak cildinizi nemlendirerek, güneşten koruyarak ve besleyerek yakaladığınız gençleşme etkisini daha güçlü hale getirebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.