Peeling Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Peeling Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Modern kozmetik (estetik) dermatolojinin yaygın alanlarında nolan peeling, cildin üst tabakasındaki ölü hücrelerin, kirlerin ve toksinlerin temizlenmesini içeren bir cilt bakım işlemidir. Farklı yöntemlerle yapılabilen peeling, cildin daha canlı, taze ve sağlıklı görünmesini sağlar. Canlı ve genç bir cilde sahip olmayı amaçlayan bu prosedürün bir uzman tarafından planlanması önemlidir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, sizler için peeling uygulaması ve çeşitleri hakkında merak edilenleri anlattı.

İçindekiler:

Peeling Nedir?

Günümüzün popüler dermakozmetolojik yöntemleri arasında yer alanpeeling, bir cilt uygulamasıdır. Peeling; ölü derinin ciltten soyulması, gözeneklerin temizlenmesi, akne lekelerinin giderilmesi ve cildin derinlemesine hijyenikhale getirilmesidir. “Epidermis” adı verilen cildin üst yüzeyineyönelik bu metot, cildi kirden ve yağdan arındırırken aynı zamanda yeni hücre oluşumunu da destekler. Bu sayede pırıl pırıl, kusursuz bir cilt elde edilir. Peeling maskeleri, cilt tipine ve deri yüzeyinde uygulanacak katmanın derinliğine bağlı olarak değişir. Kuru, karma ya da yağlı ciltler için hangi peeling türünün tercih edileceğine bir uzmana danışarak karar verilmelidir.

Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Peeelig, geleneksel tekniklerden farklı olarak; dermatolog kontrolünde, tıbbi ortamda ve sterilize araçlarla gerçekleştirilmesi gerekir. Uygulama kişinin ihtiyacı ve beklentileriçerçevesindentasarlanır. Cilde uygun onarıcı maddeleri ihtiva eden bu formül, cerrahi bir işlem değildir. Daha çok teknolojik aletler kullanılarak hayata geçirilir. Ciltteki sağlıklı dokuyu ortaya çıkarmayı hedefleyen peeling maskeleri,genel olarak şu ana kategorilere ayrılır:

Kimyasal Peeling: Cildin üst tabakasını ölü deriden arındırmak için kimyasal çözeltiler kullanılır. Alfa Hidroksi Asitler (AHA), Beta Hidroksi Asitler (BHA) ve Trikloroasetik Asit (TCA) gibi asit sentezleriyle cildin soyulması temin edilir.Ciltteistenilen derinlikte hasar oluşturulur. Rejenerasyon (yenilenme) esnasında yara iyileşmesinden faydalanılır. Böylece hormonal veya gebeliğe bağlı cilt lekeleri, akne izleri, ince kırışıklıklar ve düzensiz cilt tonu gibi şikâyetler tedavi edilir. Derinliklerine göre –değişkenlik gösteren– farklı kimyasal içerikler tercih edilir.

Lazer Peeling Nedir?

Sağlıklı ve kusursuz cilt görüntüsüne sahip olabilmek için kullanılan bir diğer yöntem ise lazer peelingtir. İki şekilde gerçekleştirilebilir:

Ablatif Lazer: Cildin üstte bulunan tabakasının soyulmasıyla elde edilir. Etkili bir yöntem olmakla beraber yaklaşık 1 hafta kadar yanık bir görüntü oluşmaktadır.

Ablatif Olmayan Lazer: Bu işlemde kolajen üretimi tetiklenerek ciltte yenilenme ve gençleşme gerçekleşmiş olur. Bu yöntemde soyulma olmadığı için kişi fazla güneşe maruz kalmamak koşuluyla günlük sosyal yaşamına kolaylıkla devam edebilir.

Fiziksel (Mekanik)Peeling Nedir?

Fiziksel yöntemlerle cildin soyulması hedeflenir. Mikrodermabrazyon (alüminyum kristallerin uygulanması ve vakumlanması) benzeri işlemlerle cilt yüzeyindeki ölü hücreler ve kirler hijyenik hale getirilir. Cildin pürüzsüzleşmesini ve canlanmasını sağlayan bu yöntemde fırça veya sünger ile kimyasal içerikli jeller cilde sürülür.Özel olarak hazırlananjeller ciltteki ölü tabakayı iyileştirir.

Doğal Peeling Nedir?

Meyve enzimleri gibi doğal ürünler kullanılarak yapılan peeling türüdür. Daha nazik bir peeling yöntemi olup, hassas ciltler için idealdir.

Kimyasal Peeling Kimlere Önerilmemektedir?

Kimyasal peeling uygulaması şu bireyler veya durumlar için risk oluşturduğu için uygulanmaması tavsiye edilir:

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kimyasal peeling yapıldıktan sonra cilt dokusu daha hassas ve savunmasız hale gelir. Bu nedenle cildi korumak ve iyileşme sürecini desteklemek için bazı önlemler alınmalıdır. Kimyasal peelingin ardından şu hususlara dikkat edilmelidir:

Evde Peeling Yapılabilir mi?

Peeling işlemi, ev ortamında bu konuda deneyimli kişiler tarafından yapılabilir. Ancak evde peeling uygulamasını gerçekleştirmek için öncelikle cilt tipi tespit edilmelidir. Cilt tipleri şunlardır:

Yağlı ciltler: Özellikle siyah nokta problemi yaşayan yağlı cilde sahip bireyler gözenekleri temiz ve yağdan arınmış tutmak için haftada beş defaya kadar peeling uygulaması öngörülebilir. Glikolik asit, alfa-beta asitleri veya salisilik asitlerin bulunduğu ürünler tercih edilebilir. İşlem yapıldıktan sonra cilt tipine uygun nemlendirici uygulanması gerekir.

Karma ciltler: Alın, burun ve çeneyi kapsayan bölge (T bölgesi) yağlı, yanaklar ise kuru özellikteki bu cilt tipine sahip bireyler, yağlı bölgeye peeling uygulaması yapmalıdır. Kuru bölge için ise farklı nitelikte ürünler kullanılmalı nemlendirmeye özen gösterilmelidir.

Kuru ciltler: Kuru ciltlerde derinin soyulması ve pullanma sıklıkla görülmektedir. Bu problemlerin giderilmesi için haftada 1-2 kez peeling uygulaması yapılmalıdır. İçeriğinde badem, shea, hindistan cevizi ve argan yağları bulunan nemlendirici işlevi yüksek ürünler tercih edilmelidir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Cilt Dolgu Uygulaması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Cilt Dolgu Uygulaması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Mezoterapi Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Mezoterapi Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Cilt Yaşlanmasını Hızlandıran Faktörler Nelerdir?

Cilt Yaşlanmasını Hızlandıran Faktörler Nelerdir?

içeriği görüntüle
Gençlik Aşısı Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Gençlik Aşısı Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al