Ben veya literatürdeki adıyla nevüs, dermoskop ve videodermoskop cihazları ile incelenir ve değerlendirilir. Dermoskopik muayene sayesinde çıplak gözle görülemeyecek olan benin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Özel ışık ve büyüme sistemleri ile uygulanan ben muayenesi önemli bir tanı yöntemidir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Fatma Menteş, Ben (Nevüs) Muayenesi nedir, nasıl yapılır sizler için anlattı.
Nevüsler yani benler cildimizi ultraviyole ışınından koruyan melanosit isimli hücrelerden kaynaklanır ve yapıları itibariyle iyi huylu deri tümörleridir. Melanositlerden kaynaklanan kötü huylu tümörler ise melanom olarak adlandırılır. Melanomların başka organlara yayılma riski son derece yüksektir. Bu metastaz olasılığından dolayı melanomlar en tehlikeli deri kanserlerinden biridir. Ben muayenesi şüphe çeken bir deri lezyonunun ben mi (Nevüs mü) yoksa melanom mu olduğunu tespit etmek için uygulanır. Dermoskopik muayene sırasında tecrübeli bir dermatolog hekim, çıplak gözle yapılan muayeneye kıyasla çok daha geniş bir değerlendirme imkanı bulur. Doğru tanı koyma şansı büyük oranda artar.
İlk olarak yakın zamanda rengi, şekli, kabarıklığı veya büyüklüğünde bir değişiklik yaşanan veya kanama yapan benler dermoskopik olarak incelenmelidir.
Bir buçuk santimetreden daha büyük çaplı doğumsal benlerin de muayene edilmesi gerekir.
Beş ila altı milimetreden daha büyük bir çapa sahip, kenarları girintili çıkıntılı ve üzerinde birden fazla renk barındıran benler de muhakkak dermoskopik muayeneye tabi tutulmalıdır. Buna karşın çapı bir, iki milimetre olan küçük ve çıplak gözle bakıldığında son derece düzgün görünen benler de başlangıç aşamasındaki melanomlar olabilmektedir.
Bunun haricinde doktorun şüphelendiği ve melanom gelişimi açısından riskli gördüğü benler de muhakkak muayene edilmelidir.
Öte yandan unutmamak gerekir ki vücudunuzda az sayıda ben olması veya yukarıda bahsettiğimiz risk unsurlarının sizde bulunmaması, melanom gelişmeyeceği anlamı taşımaz.
Uzun sürelerden bu yana var olan ancak herhangi bir biçimde değişen bir beniniz varsa muayene olmanız gerekir. Kırklı yaşlardan sonra meydana gelip hızlı bir büyüme gösteren benlerin de muhakkak dermoskopik muayene ile incelenmesi gerekir.
Ben haritalama işlemi, yukarıda bahsettiğimiz melanom risklerini taşıyan kişilerde uygulanır. Ancak ben haritalama işleminin gerekli olup olmadığına uzman dermatolog hekiminiz karar verir.
Ben analizi veya tüm vücut ben haritalama işlemi videdermoskop adı verilen bir cihazla gerçekleştirilir. İlk olarak bir bilgisayar programı eşliğinde bütün vücudun her açıdan fotoğrafları çekilir. Ardından dermatolog hekim vücuttaki benleri tek tek dermoskopla tek tek inceler. 20 – 1000 kat büyütülen görüntüler, bilgisayar monitörüne yansıtılabilir. Hastaların takip muayenelerinde eski görüntüler ve yeni görüntüler birlikte kıyaslanır. Bu, doğru tanı koymak için önemlidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Copyright © 2025 Dermatoloji Uzm. Dr. Fatma Menteş. Tüm Hakları Saklıdır.