Cilt Çatlağı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Cilt Çatlağı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Cilt çatlakları özellikle kadın bireyleri etkisi altına alan, estetik sorunlar yaratan bir cilt problemidir. Günümüzde cilt çatlaklarının tedavisi için uygulanan çok sayıda yöntem vardır. Cilt çatlakları hakkında merak edilenleri Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş anlattı.

Cilt Çatlağı Nedir?

Toplum genelinde cilt çatlağı olarak adlandırılsa da tıbbi literatürde stria olarak adlandırılan bu durum, cildin dermiş tabakasında yaşanan fazla gerilmelerin sonucunda meydana gelir. Cildin gözle görülebilecek kadar zayıflayıp incelmesinin sonucunda yırtık görünümü oluşur. Problemli bölüm sağlıklı ciltten kolaylıkla ayırt edilebilir. Yeni meydana gelen cilt çatlakları normal ten renginizden daha koy ve mora yakın bir renktedir. Ancak zaman içerisinde bu çatlakların rengi açılır ve adeta soluk bir inciye benzemeye başlar. Çatlakların renklenmesi kişinin kendine özgü yapısına göre farklılık gösterebilir. Cilt çatlağına genellikle hamilelik dönemi yaşayan kadınlarda rastlanır. Bu yüzden toplum genelinde gebelik çatlağı olarak da adlandırılır. Cildin bütünlüğünü bozmasa bile estetik açıdan sorun yarattığı için bu problemi yaşayan kişiler tedavi yöntemlerine başvurmak konusunda isteklidirler.

Cilt Çatlakları Neden Oluşur?

Cilt üç katmandan meydana gelir. Epidermis, dermiş ve hipodermis tabakalarından oluşur. Dermis katmanında yer alan kolajen ve elastin lifleri cildin sağlıklı görünmesi için elastikiyet sağlar. Kolajen ve elastin liflerinin kopması, aralarındaki bağların zayıflaması gibi durumlar, cildin üzerinde gözle görülebilecek düzeyde estetik bozukluklar yaratırlar. Bu bozulmaların en önemli nedeni kadınların yaşadığı hamilelik sürecidir. Hamilelik esnasında cilt fazlaca gerginlik yaşar. Özellikle gebeliğin son aylarında anne adayının aldığı kilo, ödem ve karında oluşan gerginlik karın bölgesinde, göğüslerde, bacak içlerinde çatlaklar oluşturabilir. Bunun yanı sıra aşırı kilo alıp vermek, vücut geliştirme aktiviteleri ve ergenlik döneminde kas yapısının gelişmesi de vücut çatlaklarına yol açabilmektedir. Cilt çatlaklarının gelişmesine neden olan bir diğer faktör ise hormonlardır. Hormonal dönüşümler cilt çatlakları ile sonuçlanabilir. Yapılan istatistiksel çalışmalar obezite sorunu yaşayan kişilerde çatlak görülme olasılığının yüzde 40’a kadar artış gösterdiğini öne sürüyor. Bazı hastalıkların ve kullanılan ilaçların neticesinde de cilt çatlakları oluşabilir. Özellikle sistemik kortizon kullanması gereken kişilerde elastin ve kolajen lifleri zarar görür. Bu da belli bölgelerde çatlaklar meydana getirebilir. Enfeksiyonların neden olduğu doku hasarı da çatlaklara yol açar. Kimi zaman da cilt çatlakları herhangi bir nedene bağlı olmadan da gelişebilmektedir. Bu tür çatlaklara idiopatik çatlak adı verilir.

Cilt Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Vücut üzerinde yeni oluşan çatlakların görünümü, rengi ve vücuttaki lokasyonu farklılık gösterir. Anatomik açıdan vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen çatlaklar genellikle kalça, bacak, göğüs, sırt ve kolun iç kısımlarında ortaya çıkar. Hormonal etkenlerin çatlak oluşumu üzerinde etkili olduğu biliniyor. Bu nedenlerde erkek ve kadınlarda vücudun farklı bölgelerinde çatlaklar oluşabiliyor. Ergenlik döneminde oluşmaya başlayan çatlaklar gebelik sürecinde de artış gösterir. Görünümleri haricinde çatlakların yol açtığı başka herhangi bir belirti yoktur. Buna karşın bazı büyük ve yoğun çatlaklar kaşıntı veya yara gibi semptomlara neden olabilir.

Cilt Çatlağı Çeşitleri ve Evreleri Nelerdir?

Cilt çatlağı genellikle iki türde karşımıza çıkar. İlk oluştukları sırada cilt çatlakları cilt tonuna kıyasla daha kırmızı veya mor renkte gözlenir. Bu tür çatlaklar stria rubra olarak adlandırılır. Zaman ilerledikçe rengin soluklaşmasının ardından stria alba adını alır. Çatlakların ilk oluştuğu esnada çevresindeki diğer dokularda bazı farklılıklar oluşur. Başlangıçta yüzeysel damarda genişlemeler ve lenf hücrelerinde fazlalaşma tespit edilir. Sonraki aşamalarda kolajen lifleri azalmaya başlar. Cildin epidermis katmanı da incelmeye başlar.

Klinik olarak cilt çatlakları dört evrede tanımlanır. Birinci evrede cilt çatlağı yeni oluşmaktadır. İkinci evrede ise çatlak beyaz renge bürünür. Çatlağın çevresinde herhangi bir açılma veya çökme söz konusu değildir. Üçüncü evrede çatlaklarda açılma söz konusudur. Ciltte çizgilenmeler tespit edilir. Dördüncü evrede ise çatlakların görünümü çok daha belirgin haldedir. Cilt çatlaklarının tedavisinde uygulanacak yöntemler çatlakların evresine göre şekillenmektedir.

Cilt Çatlağı Tedavisi Nasıl Olur?

Cilt çatlaklarının klinik bir tablo yaratmadığını peşinen söylemek gerekir. Genellikle kadınların karşılaştığı bu sorun vücudun estetik bütünlüğüne zarar verir. Bu da kişinin kendisini psikolojik olarak kötü hissetmesine yol açar. Bu nedenle cilt çatlakları için bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Fakat çatlak tedavisine başladığımız sırada çatlakların hangi evrede olduğu tedavinin başarısını etkiler. Tedaviye mümkün olan en erken evrede başlamak tedavide başarılı olma şansını arttırır. Her ne tedavi uygulanırsa uygulansın çatlaklar tümü ile geçmez. Fakat çatlakların görünümü azaltılır ve estetik sorunlar büyük oranda giderilir.

Tedavide öncelikle hastanın risk faktörlerinin tespit edilmesi gerekir. Eğer kişi hızlı kilo değişimleri yaşaması muhtemel bir dönemde ise olası çatlaklar hakkında bilgilendirilmelidir. Kişinin öncesinde riskin farkında olması çatlaklarla mücadelede başarılı olmasına yardımcı olur. Çatlak tedavisinin temel prensibi kolajen liflerindeki azalmayı önlemek ve bu liflerin üretimini arttırmaktır. Klinik aşamalarda çevre dokularda görülen yüzeysel damarların görünümünün hafifletilmesi ve estetik görünümün sağlanması amaçlanır. Cildin elastikiyetini yeniden kazanması ve pigmentasyon sorunlarının minimum düzeye indirilmesi amaçlanır.

Dermatolog hekiminiz tüm bu amaçlar doğrultusunda sizin için en uygun tedavi protokolüne karar verir. Çatlak tedavisinde topikal masaj uygulamaları, vitamin takviyeleri kullanılabilmektedir.

Bunların haricinde kimyasal peeling, mikrodemabrozyon tedavisi gibi yöntemler de söz konusudur. Bu tedavi yönteminde özel bir içerik cilt yüzeyine püskürtülür. Sonrasında cildin üst katmanında soyulmalar yaşanır. Kimyasal peelingle desteklendiği taktirde bu uygulamanın etkinliği de artmaktadır.

Bir başka tedavi yöntemi de radyofrekans uygulamasıdır. Mikroiğneler, lazer tedavileri de çatlak tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Lazer uygulamalarında damar görünümü azaltılarak pigment yoğunluğu arttırılır. Sizin için en doğru tedavi yöntemine karar vermek için mutlaka dermatolog hekiminize muayene olmanız gerekir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kepek neden olur? Saçtaki kepek nasıl yok edilir?

Kepek neden olur? Saçtaki kepek nasıl yok edilir?

içeriği görüntüle
Kaşıntı Nedir? Neden Kaşınırız? Kaşımak Neden İyi Hissettirir?

Kaşıntı Nedir? Neden Kaşınırız? Kaşımak Neden İyi Hissettirir?

içeriği görüntüle
Strese Bağlı Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

Strese Bağlı Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

içeriği görüntüle
Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al