Strese Bağlı Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

Strese Bağlı Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

Stresten kaynaklı egzama vakaları son yıllarda büyük artış gösteriyor. Egzama sorununun stresle ilişkili olduğunu öğrenen hastalar bu durumla nasıl başa çıkacağını merak ediyor. Pek çok farklı etkenden dolayı gelişebilen egzamanın en önemli nedenlerinden biri de günlük yaşamdaki stres düzeyi. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş, strese bağlı egzama hakkında merak edilenleri anlattı.

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

İlk olarak kişinin yaşamında strese neden olan faktörler tespit edilmeli ve eğer mümkünse bu faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde, egzamaya karşı uygulanan tedaviler ancak geçici iyileşme sağlayabilir. Zira egzama tekrar etme ihtimali yüksek bir hastalıktır. Bunun haricinde egzamanın cildin hangi bölgesine etki ettiği ve egzamanın gösterdiği semptomlara göre tedavi planlaması da şekillenmektedir.

Strese Bağlı Egzama Belirtileri Nelerdir?

Cilt insan vücudunda en faza yer kaplayan, en geniş organdır. Dış dünya ile aramızda bir bariyer görevi gören cildimiz iç ve dış etkenlerden kolayca etkilenebilir. Bütün fiziksel ve psikolojik problemler cilt hastalıklarına neden olabilir. Stres egzaması veya bir başka deyişle nörodermatit sorunu da bu cilt problemlerinden biridir.

Strese bağlı egzama insan bedeninin hemen her bölgesinde karşımıza çıkabilir. Toplumda son derece yaygın şekilde görülen anksiyete bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi psikolojik sorunlar yaşayan bireylerde strese bağlı egzama görülme olasılığı oldukça yüksektir. Kadınlarda daha çok rastlanan strese bağlı egzamanın yol açtığı semptomlar, diğer egzama türleri ile benzerlik gösterirler. Bu belirtileri sıralamamız gerekirse:

Strese Bağlı Egzamaya Ne İyi Gelir?

Stresten kaynaklanan egzamada genetik etkenler ve kişinin yaşam tarzı gibi çok sayıda unsur rol oynayabilmektedir. Diğer tüm olası nedenler elendikten sonra egzamanın psikolojik nedenleri incelenmelidir. Strese bağlı egzama vakalarının tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

Tüm bu sıraladığımız yöntemlerin haricinde kişinin egzamaya yol açan stres sorunu için psikolojik destek alması da tedavilerin başarılı sonuç vermesi açısından önemlidir.

Stresten kaynaklanan egzama deri bütünlüğünün bozulmasına ve ciddi kaşıntılara neden olur. Bu yüzden ikincil bazı hastalıkların meydana gelmesine yol açar. Sürekli kaşınan bölgeler virüs, bakteri ve mantar oluşumuna karşı savunmasız kalabilirler. Bu hastalıklara ve ikincil sorunlara başka tedavi yöntemleri ile müdahale edilmelidir.

Stresten Kaynaklanan Egzama Kaç Ay Sürer?

Bu soruya net ve spesifik bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değildir. Fakat evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ve yaşam tarzınızda yapacağınız bazı sağlıklı değişiklikler strese bağlı egzama tedavisinden daha hızlı sonuç almanızı sağlayabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

Egzama semptomları gösteriyorsanız zaman kaybetmeden Uzman Dermatolog Hekiminize başvurmalı, tanı ve tedavi süreçlerini başlatmalısınız.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

içeriği görüntüle
Doğru ve Etkili Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğru ve Etkili Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

içeriği görüntüle
El Egzaması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

El Egzaması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

içeriği görüntüle
Ben Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Ben Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al