Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma)

Günümüzde büyük artış gösteren Hirşutizm yani kadınlarda erkek tipi kıllanma sorunu yüz, göğüs, karın ve sırt bölgelerinde kendisini gösteriyor. Hormonal dengesizliklerden kaynaklanan bu rahatsızlıkta androjen isimli erkek cinsiyet hormonundaki artış rol oynuyor. En başta polikistik over sendromu olmak üzere adrenal bezlere ilişkin sorunlar ve kullanılan bazı ilaçlar hirşutizme neden olabilir. Ancak çoğu zaman Hirşutizmin nedenini net bir şekilde tespit etmek mümkün değildir.

Hirşutizm yani kadınlarda erkek tipi kıllanma tanısı konulan kişilerin bir takım test ve tetkiklerle analiz edilmesi gerekir. Erkek tipi kıllanmanın altında yatan nedenin tespit edilmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayacak tedaviler planlanır. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş Hirşutizm (Kadınlarda erkek tipi kıllanma) hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Nedir?

Yetişkinlerde iki farklı türde kıl bulunur. Bunlar terminal tip ve vellus tipi kıllardır. Vellus tipi kıllar kısa, ince ve pigmentsiz yapılardır. Daha çok yanak ve boyun gibi alanlarda kendisini gösterir. Kirpikler, kasık, saçlı deri, koltuk altı ve kaş bölgesindeki kıllar ise daha sert, uzun, küt uçlu ve pigmentli kıllardır. Bunlar terminal tipi kıllar olarak sınıflandırılır.

Farklı cinsiyetlerde kıllanmalar hormonlardan dolayı bazı farklılıklar gösterir. En belirgin örnekler sakal ve bıyık kıllarıdır. Hormonlardan dolayı bu bölgedeki tüyler kadınlarda terminal tipe dönüşebilir ve sakal, bıyık sorunlarını doğurabilir. Hirşutizmin temel morfolojisi kadın vücudunda erkek tipi kıl dağılımının oluşması ve vellus kılların terminal kıllara dönüşmesidir. Genellikle kadınların çenelerinde, sırtlarında, dudak üstünde, göğüslerinde ve karın bölgesinde ince tüyler göze çarpar. Bu bölgelerde koyu renkli, pigmentli, yoğun ve kaba kılların oluşması erkek tipi kıllanma yani hirşutizm olarak adlandırılır.

Kadınlarda erkek tipi kıllanmanın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte polikistik over sendromunun da dahil olduğu hormonal dengesizlikler bu sorunun gelişmesinde rol oynamaktadır. Hirşutizmin görülen en yaygın belirtiler polikistik overa bağlı kilo alımıdır. Bu nedenle hastaların yaşam kalitesini koruyabilmek için kilo vermesi ve medikal tedavi uygulamalarına başvurması gerekir.

Erkek tipi kıllanma kadınlar için aynı zamanda estetik bir sorundur. Fakat estetik bir sorun olmanın ötesinde hormon dengesizliği ve androjen fazlalığının da araştırılması gerekir. Hirşutizm hastaları dermatoloji, jinekoloji ve endokrinoloji alanından uzmanlarca değerlendirilmelidir. Tedavide bu alanların multidisipliner bir yaklaşımla çalışması gerekir.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Neden Olur?

Androjen hormonu erkek cinsiyet hormonudur. Kadın vücudunda da düşük dozlarla üretilen androjen hormonu vücudun çok sayıda farklı işlevi için gereklidir. Fakat bu hormonun olması gerekenden fazla üretilmesi kadınlarda hirşutizme yani erkek tipi kıllanmaya neden olabilir. Kadınlarda istenmeyen bu kıllanmanın nedeni tıbbi açıdan kesin olarak bilinmemektedir. Ancak genellikle bazı durum ve hastalıkların hirşutizme eşlik ettiğini gözlemlemek mümkündür. Bunların başında polikistik over sendromu gelmektedir.

Polikistik over sendromu hastaların yumurtalıklarında hormon üretiminde bazı farklılıklara neden olan iyi huylu kistler meydana getirir. Obezite, polikistik over sendromuna eşlik eden önemli risk unsurlarından biridir. Bu yüzden kilo kontrolü, polikistik over sendromu ve hirşutizmin etkilerini azaltmakta faydalıdır. Bunun yanı sıra adrenal bez ile ilgili bozukluklar ve kullanılan bazı ilaçlar hirşutizme yol açabilmektedir.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde karın, sırt, çene, dudak üstü ve göğüs bölgesinde kadınlara göre çok daha sert, uzun, koyu renkli ve pigmentli kıllar yer alır. Bunlar terminal kıl olarak adlandırılır. Kadınlarda da bu bölgelerdeki kılların erkeklere benzer bir dağılım göstermesi hirşutizm yani erkek tipi kıllanmanın en temel belirtisi olarak öne çıkar. Buna eşlik eden başka hastalıkların veya durumların belirtilerini gözlemlemek de mümkündür.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Risk Faktörleri Nelerdir?

Hirşutizm her yaş grubundan kadında karşımıza çıkabilen bir sorundur. Benzer sorunları yaşayan aile bireyleriniz varsa hirşutizm açısından risk grubunda değerlendirilirsiniz. Bunun yanı sıra Güney Asya, Avrupa ve Orta Doğu gibi coğrafyalarda yaşayan kadınların genetik açıdan hirşutizme daha yatkın olduğu yönünde görüşler vardır. Polikistik over sendromu ve hiperandrojenizm yani androjen hormonunun aşırı miktarda üretilmesi erkek tipi kıllanma için önemli risk unsurlarıdır.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Tanısı Nasıl Konur?

Hirşutizm tanısı hastanın tıbbi öyküsü dinlenerek ve fiziksel muayeneye tabi tutularak konur. Fakat hirşutizm sorununun altında yatan temel etkenlerin araştırılıp tespit edilebilmesi için bazı hormon ve kan tetkiklerine başvurulur. Olası kist ve tümörlerin varlığını araştırabilmek için bazı görüntüleme teknolojilerinden faydalanılabilir. Bu tetkikler sayesinde kadınlarda erkek tipi kıllanmaya neden olabilecek olası hastalıklar tespit edilir ve daha kesin bir tedavi planlaması yapılabilir.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Tedavisi

Erkek tipi kıllanma tedavisinde uygulanacak yöntem, hastalığın altında yatan olası nedenlere göre farklılık gösterebilir. Hirşutizme yol açan durum eğer obeziteden kaynaklanıyorsa hastanın kilo vermesi hedeflenir. Obezite sorunu hormonların üretim ve etkilerinde bazı değişikliklere neden olabilir. Bu yüzden medikal tedavi yöntemleri uygulanırken aynı zamanda hastanın kilo vermesi gerekir. Bu sayede hastanın hormonal düzensizliklerinin kontrol altına alınması hedeflenir.

Hirşutizme neden olan temel faktör polikistik over sendromu medikal ilaç tedavileri ile giderilebilir. İlaç tedavileri kişinin hormon düzeylerinin dengelenmesini sağlar ve erkek tipi kıllanmanın önüne geçilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra Lazer Epilasyon ve elektroliz gibi tedavilerle doğrudan kıllanma bölgelerine müdahale edilir. Yeni kılların çıkmasını önlemek için bu tip tedavilerin medikal tedavilerle birlikte uygulanması gerekir.

Hirşutizm (Kadınlarda Erkek Tipi Kıllanma) Nasıl Engellenir?

Hirşutizmin ön görülebilmesi ve engellenebilmesi çoğu zaman mümkün olmaz. Buna karşın risk faktörlerinin görüldüğü durumlarda doğrudan doktora başvurulmalı ve yaşam tarzında bazı sağlıklı değişiklikler yapılmalıdır. Bu sayede kadınlarda erkek tipi kıllanmanın risklerini ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Özellikle de polikistik over sendromuna ilişkin tanı konulan hastaların kilo kontrolü sağlaması belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur. Hormon düzeylerinin takibi, sağlıklı kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları faydalıdır. Ancak erkek tipi kıllanma semptomları görüldüğünde zaman kaybetmeksizin bir doktora başvurmak gerekir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Doğru ve Etkili Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğru ve Etkili Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

içeriği görüntüle
El Egzaması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

El Egzaması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

içeriği görüntüle
Ben Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Ben Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

içeriği görüntüle
On Soruda Botoks Hakkında Merak Edilenler

On Soruda Botoks Hakkında Merak Edilenler

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al