Bulaşıcı niteliği yüksek olmasa bile özellikle küçük çocuklarda yaygın olarak görülen İmpetigo bir çeşit cilt enfeksiyonudur. Bakteri kaynaklı olarak gerçekleşen bu enfeksiyon genel olarak yüzde ağız ve burun çevresinde karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra ellerde ve ayaklarda da impetigo’ya rastlanabilir. Ciltte kaşıntılı yaralar ve kabarcıklarla kendisini gösteren impetigo enfeksiyonunun tedavisinde genellikle antibiyotik uygulamasına başvurulur. Tedaviden sonra ortalama 7-10 gün içerisinde bir iyileşme gözlenir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Hekim Dr. Fatma Menteş, İmpetigo hakkında merak edilenleri anlattı.
İmpetigo genellikle sıcak aylarda çocukları etkisi altına alan, bakteri kaynaklı, bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt enfeksiyonu olarak tanımlanır. Yaygın şekilde görülen impetigonun oluşumunda kimi zaman bakteriler kimi zaman da mikroplar rol oynar. Çocukların cildinde açılan bir yara, çizik, ısırık veya kesik impetigo gelişmesine neden olabilir. Bu açıklıktan vücuda giren bakteriler söz konusu enfeksiyonu tetikleyebilirler. Ancak herhangi bir yara veya çizik olmadığında bile impetigo kişinin cildini enfekte edebilmektedir. İmpetiogo enfeksiyonunun ilk belirtileri çocukların ağız ve burun bölgesinde oluşan yara ve kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Çocuğun kafa derisinde, bacaklarında, saç çizgisinde veya kollarında da impetigo enfeksiyonuna rastlanabilir.
İmpetigo genellikle basit yüzeysel ve büllöz impetigo olarak iki farklı başlık altında değerlendirilir. Bunlar;
Büllöz impetigo nadiren görülen bir cilt enfeksiyonu olmakla birlikte genellikle bebeklerde karşımıza çıkar. Büllöz İmpetigo vakalarının yüzde 90’lık bir bölümü iki yaşından küçük çocuklarda tespit edilmektedir. Büllöz İmpetigo evreleri ise şu şekildedir:
İmpetigodan kaynaklanan enfeksiyon ilk olarak vücutta içi dolu, şeffaf kabarcıklar şeklinde kendisini gösterir. Düşme, çarpma, kesik ve benzeri ufak boyutlu kazaların sonrasında cilt yüzeyinde kızarıklık meydana gelir. Bunun sonucunda da impetigo oluşur. Ciltte meydana gelen kabarcıklar hızlı şekilde açılır ve kurur. İmpetigo enfeksiyonunun belirtileri döküntüler ve kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar.
İmpetigo enfeksiyonunun geliştiği bölgelerde küçük, yuvarlak yaralar meydana gelir. Önce küçük kabarcıklar öbeği olarak başlar ve sonrasında bu kabarcıklar patlayarak açılır. Ardından nemli, kırmızı ham cilt görünür hale gelir. Birkaç günün ardından bal renginde bir kabuklanma oluşur.
İmpetigo belirtilerinden biri de kabuklu, sarı renkli kabarcıklardır. Birkaç gün acıya sebep olan bu kabarcıklar sonrasında patlar ve sıvı irin sızdıran kaşıntılı yaralara dönüşür. Büllöz impetigonun sebep olduğu bu kabarcıklar basit, yüzeysel impetigo kabarcıklarından çok daha büyük ve uzun süreli olma eğilimindedir.
İmpetigo genellikle çocukları etkisi altına alan ve bakterilerden kaynaklanan, bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. Bulaşıcılık düzeyi çok yüksek olmasa da ortam sıcaklığı, nemi, ve kötü hijyen koşulları, enfeksiyonun bulaşma hızını arttırabilmektedir. İmpetigo nedenlerini sıralamamız gerekirse:
İmpetigo’ya yol açan bakterilerle temas edilirse hastalığın meydana gelme olasılığı son derece yüksektir. İmpetigo enfeksiyonunun risk faktörleri şu şekildedir:
Genellikle iki ve beş yaş arası çocuklarda ortaya çıkan bu enfeksiyon, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş bu yaş grubu üzerinde etkilidir.
Nemli ve sıcak iklim koşullarında impetigo enfeksiyonunun bulaşma riski daha yüksektir.
Kesikler ve açık yaralar, bakterilerin ve mikropların bulaşma riskini artırmaktadır.
Uyuz, atopik dermatit, mantar enfeksiyonları ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları, vücudun kendisini impetigo enfeksiyonuna karşı korumasını zorlaştırır.
Okul, toplu taşıma ve kreş gibi ortamlarda çocuklar yakın temas halindedir. Bu da bakterilerin ve mikropların çok daha kolay yayılmasına neden olur. Enfeksiyon taşıyan biri ile havlu, kıyafet veya çarşaf gibi eşyaların ortak kullanılması enfeksiyonun bulaşma riskini artırmaktadır.
Bunların haricinde bağışıklık sistemine zarar veren bazı hastalıklar veya tedavi uygulamaları da impetigoya dair riski artırmaktadır. Bunlar:
İmpetigo enfeksiyonu tedavi edilmezse komplikasyon riski son derece yüksektir.
Uzman Dermatolog Doktor, çocukta meydana gelen yaraların görünümünü inceleyerek impetigo tanısı koyabilir. Bunun yanı sıra laboratuvar tetkikleri için hastanın cildinden kültür örneği alabilir. Bunun neticesinde doktor nasıl bir antibiyotik tedavisi uygulayacağına karar verir.
İmpetigo tedavisi temelde antibiyotik uygulamalarına dayanır. Bunun yanı sıra uzman dermatolog doktor çocuğun cildine topikal antibiyotiklerle müdahale etmeye karar verebilir. Çocuğun cildinde enfeksiyonun ne kadar geniş bir alanı kapladığı veya birden fazla bölgede enfeksiyon olup olmadığına göre oral antibiyotikler de tercih edilebilir.
İmpetigo enfeksiyonuna yol açan bakteriler kuru yüzeylerde uzun süreler boyunca yaşamını sürdürebilmektedir. Haftalarca hatta kimi zaman aylarca bu zeminlerde yaşayabilmektedir.
İmpetigo birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterebilen bir enfeksiyondur. Yine de uzman bir dermatoloğa başvurarak uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Bu sayede herhangi bir komplikasyon yaşanma riski ortadan kaldırılabilir.
Tedavi edilmeyen impetigo enfeksiyonu haftalar boyunca bulaşıcı niteliğini korur. İmpetigo tedavisinin başlamasının ardından döküntünün kaybolduğu ve kabukların düştüğü ana kadar bulaşıcı etki varlığını sürdürür.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.