PRP Tedavisi Nedir?

PRP Tedavisi Nedir? Hangi Alanlarda Uygulanıyor?

Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi, kişinin kendi kanından elde edilen trombosit açısından zengin plazmanın iyileştirici özelliklerinin kullanıldığı tıbbi bir prosedürdür. Pek çok sağlık sorununda olduğu gibi estetik ve medikal alanda da başvurulan bu yöntem, doğal bir tedavi, hızlı iyileşme ve daha az yan etkileri nedeniyle tercih ediliyor. Son yıllarda cildi onarma, gençleştirme ve iyileştirme formülleri arasında en popüler seçeneklerden biri haline gelen PRP, yalnızca uygulama bölgesinde değil, derinin büyük bölümündeki hücreleri yenileyerek çok sayıda şikayete çözüm oluyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, sizler için PRP uygulamaları hakkında merak edilenleri anlattı.

İçindekiler

PRP Tedavisi Nedir?

Platelet Rich Plazma (PRP), kişinin kendi kanından üretilen trombosit (platelet) bakımından zengin plazmanın tedavi edici yönlerinden faydalanılan bir metottur. Bireyin kendi kanı kullanıldığı için daha doğal ve güvenli, enfeksiyon ya da alerji riski düşük olan bu uygulama, hızlı iyileşme ve cerrahi bir işlem gerektirmeyen (minimal invaziv) avantajlara sahiptir. PRP, özellikle ortopedi, dermatoloji ve estetik tıp alanlarında yaygın biçimde uygulanır.

PRP Tedavisinin Temel Aşamaları Nelerdir?

Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen PRP tedavisi için öncelikle kişinin vücudundan az miktarda kan alınır. Plazma elde etmek için alınan bu kan, bir santrifüj cihazı kullanılarak yüksek hızda döndürülür. Bu işlem sırasında kanı oluşturan bileşenler (kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombositler ve plazma) birbirinden ayrılır. Trombositler açısından zengin olan plazma, bu işlem sonunda ayrıştırılır. Elde edilen PRP, tedavi edilmesi gereken cilt, kas, tendon ve eklem gibi bölgelere enjekte edilir. Trombositler vücudun iyileşmesinde, kanın pıhtılaşmasında, hücre çoğaltımının tetiklenmesinde, eğer varsa tedavi gören bölgedeki doku onarımı ve yenilenmesinde ciddi rol oynar.

PRP Tedavisi Hangi Alanlarda Uygulanır?

Cilt Gençleştirme: Yaşlanma, UV ışınları maruziyeti, genetik faktörler ciltteki nem ve esneklik miktarını önemli oranda azaltır. PRP; cilt gençleştirme, boyun, el, dekolte bölgesi, bacaklar ve kollar gibi vücudun pek çok bölümüne uygulanabilir. Kırışıklıklar üzerinde olumlu sonuçların elde edildiği bu yöntem, yara izlerinin tedavisinde de kullanılır.

Saç dökülmesi: Saçlı deride PRP uygulaması dökülmeyi yavaşlatarak yeni saç çıkışını arttırabilir.

PRP Uygulaması Kaç Seans Sürmektedir?

Yapıldığı bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte, işlem yaklaşık 30-40 dakika sürmektedir. 2 ila 4 hafta aralıklarla, 4-6 seansta vücudun ihtiyacı karşılanmış olur. Her 10-12 ayda bir tekrarlanması olumlu etkilerini büyük oranda kalıcı hale getirir.

PRP Uygulaması Neden Yapılır?

PRP, hastanın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda uzmanlar tarafından belirlenen bölgede, iyileşme ve onarımı hızlandırmak, iltihaplanmayı önlemek için tasarlanan bir alternatiftir. Cerrahi operasyona gerek kalmadan, vücuda enjekte edilen trombositin sayesinde gençleşme, sıkılaşma, iyileşme ve doku tedavisi yapılır.

PRP Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

PRP uygulamasında, bireyin kendi kanından elde edilen madde kullanıldığı için alerjik reaksiyon riski diğer enjeksiyon tekniklerine oranla daha düşüktür. Ancak enjeksiyonun kendisinden kaynaklı şu yan etkileri görülebilir: Enfeksiyon, dokuda hasar, sinir yaralanmaları, enjeksiyon yapılan yerde ağrı, kanama. Böyle durumlarda mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmamalıdır?

Kanser öyküsü bulunan, kan sulandırıcı ilaç kullanan, kan hastalıklarına sahip bireylerin, hamile ve emziren kadınların PRP yaptırmaları önerilmez. Ayrıca işlem yapılmak istenen bölgede enfeksiyon ya da iltihap bulunuyorsa bu uygulama yapılmamalıdır.

PRP Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Enfeksiyona yol açmamak için tedavi bölgesi steril olmalıdır. Uygulama yapıldıktan sonra ilk 24 saat banyo yapılmamalıdır ve güneşe maruz kalınmamalıdır. Tedavinin etkinliğini artırmak ve olası yan etkileri en aza indirmek amacıyla PRP sonrası şu hususlara dikkat edilmelidir:

PRP Tedavi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

PRP tedavi fiyatları, tercih edilen doktorun deneyimi, klinikte sunulan ek hizmetler, işlemin niteliği, uygulama bölgesinin büyüklüğü, yapılan seans sayısı gibi pek çok kritere göre değişebilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş’in muayenehanesinde gerçekleştirilen PRP uygulamaları hakkında bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Bronzlaşma Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Bronzlaşma Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

içeriği görüntüle
Peeling Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Peeling Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Cilt Dolgu Uygulaması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Cilt Dolgu Uygulaması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Mezoterapi Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Mezoterapi Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al