Ameliyat izleri, cerrahi bir operasyonun ardından ciltte meydana gelen kalıcı değişimlerdir. Herhangi bir ameliyat, cildin ve cilt altı dokularının kesilmesine neden olacağı için iyileşme sürecinin ardından bir iz kalması kaçınılmaz hale gelir. İzlerin nasıl görüneceği, birden fazla faktöre göre değişebilir. Bu faktörler arasında kesinin boyutu, lokasyonu, ameliyatın niteliği, hastanın cilt tipi, yaşı ve genetik özellikleri sayılabilir.
Ameliyat izleri ilk evrede kırmızı ve morumsu bir renktedir. Zaman içerisinde soluklaşır ve giderek daha az belirgin bir hale gelir. İyileşme dönemi her hasta için farklılık gösterir. Kimi zaman birkaç ay ila bir yıl süresince bu süreç devam edebilir. Bazı hastalarda ameliyat izleri neredeyse hiç fark edilmeyecek düzeyde olurken bazı hastalarda çok daha belirgin ve kabarık bir yapıda olabilir. Keloid gibi yaraların anormal bir iyileşme gösterdiği durumlarda izler normalde olması gerekenden çok daha büyük, kalın ve kaşıntılı şekilde kaşıntılı şekilde karşımıza çıkar. Ameliyat izlerinin görünümünün iyileştirilmesi için kullanılan farklı yöntem vardır. Bu yöntemler arasında lazer uygulamaları, silikon jel tabakaları, topikal kremler ve cerrahi revizyonlar sıralanabilir. Hangi yöntemin en doğru tedavi olduğuna ameliyat izinin türüne, büyüklüğüne ve lokasyonuna göre karar verilir.
Ameliyat izinin oluşmasını tümüyle önlemek mümkün olmasa bile bazı tedbirler alınarak ameliyat izlerinin daha az belirgin olmasını sağlamak mümkündür. Ameliyatın ardından doktorunuzun önerdiği bakım tavsiyelerine uyarak, güneşten korunarak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimseyerek ameliyat izlerinin iyileşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Hekim Dr. Fatma Menteş, ameliyat izleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Ameliyat izlerinin zaman içerisinde tam anlamıyla yok olma sürecini etkileyen bazı faktörler vardır. Yaranın niteliği, derinliği, ameliyatın üzerinden geçen süre bu faktörlerden bazılarıdır. Hafif şiddetteki ameliyat izleri zaman içerisinde yok olabilir. Fakat cilt bütünlüğünün bozulduğu vakalarda yara izinin herhangi bir tedavi uygulanmadan zamanla kendiliğinden geçmesi çok olası değildir.
Kimi ameliyat izleri zamanla kendiliğinden iyileşse de bu süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak için atılabilecek bazı adımlar vardır. Bunlar:
Ameliyatın ardından doktorunuzun yara bakım tavsiyelerine uymanız gerekir. Düzenli, aksatmadan ve titizlikle bakım yaptığınızda olası bir enfeksiyon riskini büyük oranda azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırmış olursunuz.
Eğer ameliyatın ardından cerrahınız dikiş kullandıysa bu dikişlerin planlanan sürede alınmasına özen göstermeniz gerekir. Dikişlerin doğru zamanda alınması yara iyileşmesini destekler ve söz konusu izlerin çok daha hızlı kaybolmasını sağlar.
Güneş ışınları ameliyat izlerinin zaman içerisinde giderek daha belirgin hale gelmesine yol açar. Operasyonun ardından ameliyat izinin bulunduğu bölgeye güneş koruyucu uygulayarak güneşin zararlı ışınlarından korunmanız izin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Cerrahi operasyon sonrasında sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak, yeterli miktarda su tüketmek, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Cilt üzerindeki ameliyat izlerinin görünümünün iyileştirilmesi için dermatolog hekimler tarafından uygulanan bazı tedaviler bulunur. Bu tedaviler arasında kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazer tedavilerini sıralayabiliriz. Fakat bu tedaviler mutlaka uzman bir dermatolog tavsiyesi ile uygulanmalıdır. Zira her insanın cildi ve gereksinimleri farklıdır. Bu yüzden uygulanması gereken tedavi de farklılık gösterir.
Ameliyat izlerinin tedavisi sırasında yara izini kapatmak için yapılan bazı hamleler, izlerin daha kötü hale gelmesine yol açabilir. Bu yüzden dermatolog hekiminizin tavsiyesi olmadan herhangi bir adım atmamanızda fayda vardır.
Yara izinin etrafındaki sağlıklı cilt dokusu altına ameliyatla doku genişletici bir balon yerleştirilebilir. Bu balon zamanla tuzlu su enjeksiyonu ile şişirilir. Şişen balon genişlemeye başlar ve amaçlanan doku genişlemesini sağlar. Sonrasında yaralı bölge çıkartılır ve genişletilen doku bu bölgeye kaydırılarak yaranın kapanması sağlanır.
Ameliyat izinin tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise lazer uygulamalarıdır. Yaradaki kızarıklığın giderilmesi için kullanılan lazer ışınları aynı zamanda ilerleyen aşamalarda yara üzerindeki düzensizliklerin ortadan kaldırılması için de kullanılmaktadır.
Lazer teknolojisi ile ameliyat izlerini ve diğer sebeplerle oluşan yara izlerini tedavi etmek mümkündür. Bu amaçla farklı lazer türleri kullanılabilmektedir. Fraksiyonel lazer, Karbondioksit Lazer ve ND YAG lazer en sık başvurulan lazer türleri arasındadır. Lazer ile ameliyat izinin iyileştirilebilmesi için ilk olarak hasar gören dokunun onarılması gerekir. Cilt yüzeyinde meydana gelen soyulmanın ardından alt katmanda yer alan cilt üste çıkar. Lazerle ameliyat izi tedavisi her yaş grubundan, cinsiyetten hastaya bütün bölgelerdeki yara izleri için kullanılabilir. Tam iyileşmenin sağlanmasından sonra tekrardan yara izinin ortaya çıkması gibi bir durum yaşanmaz. Tüm tedavinin tamamlanmasının ardından herhangi bir yan etki oluşmaz ve hastanın genel sağlık durumu üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Lazer teknolojisi sadece ameliyat izlerinin değil aynı zamanda yanık, akne, suçiçeği, kıl dönmesi, ve jilet izlerinin tedavisinde de başarı ile kullanılmaktadır. Lazerli tedaviler uygun maliyetli, güvenli ve etkili bir yöntem olduğu için her geçen gün daha çok talep görmektedir.
Ameliyat izlerinin lazerli tedavisi günümüzde son derece popüler bir uygulamadır. Kullanılan lazer teknolojisi, dikiş izinin derinliği, yara izinin boyutu gibi çok sayıda etken ameliyat izi tedavisinin maliyetleri üzerinde etkilidir. Derin ameliyat izleri daha fazla sayıda seans gerektirir. Buna karşın yüzeysel ve küçük izlerin tedavisi daha az sayıda seansla tamamlanabilmektedir. Her hastanın vücudu farklı tepkiler gösterdiği için gereksinim duyulan seans sayısı da farklılık gösterir. Lazerle ameliyat izi tedavisi genellikle uygulanan seans sayısına göre ücretlendirilir. Bu noktada hem cilt sağlığınızı hem de genel sağlık durumunuzu riske atmamak için merdiven altı işletmelerden uzak durmanızda yarar vardır. Bu nedenle mutlaka klinik koşullarda ve uzman bir dermatolog gözetiminde tedavi olmanız gerekir. Ameliyat izi tedavileri hakkında net ve güncel fiyat bilgisi almak için Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.