Kadınların genital bölgesi farklı nedenlerden ötürü zaman içerisinde kararabilmektedir. Bu kararma herhangi bir sağlık sorununa işaret etmese dahi estetik açıdan hoşnutsuzluk yaratan bir durumdur. Pek çok kadın bu sorunla mücadele etmek için farklı yöntemlere başvurur. Genital bölge lekeleri (kararması) nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş anlattı.
Genital bölge lekeleri veya vajina kararması çok sayıda farklı etkenden kaynaklanabilmektedir. Cilt renginde zaman içerisinde bazı farklılıkların oluşması normal bir durumdur. Ciltteki koyulaşmanın nedenleri tümüyle zararsız olabilir. Fakat genital bölgedeki cilt renginde meydana gelen koyulaşmalardan dolayı endişe ediyorsanız dermatolog hekiminize danışabilir, tanı ve değerlendirme süreçlerinin ardından uygun tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Genital bölge lekelerine (kararmasına) neden olabilecek faktörleri tek tek incelememiz gerekirse:
Hormonal Dönüşümler – Hamilelik, ergenlik veya menopoz gibi hormonal dönüşümlerin yaşandığı dönemlerde cilt pigmentasyonunda bazı farklılıklar yaşanabilir.
Sürtünme ve Tahriş – Sürekli olarak ovalama ve sürtünme gibi davranışlar ile dar kıyafet tercihi gibi faktörler genital bölgedeki cilt dokusunu tahriş ederek zaman içerisinde kararma ve lekelenmelere neden olur.
İltihap Sonrası Hiperpigmentasyon – Cımbızlama, tıraş olma gibi durumlar cilt dokusunun tahriş olmasına yol açabilir. İltihap ve yaralar da iyileşme süreçlerinin ardından ciltte kararmalara neden olabilmektedir.
Cilt Hastalıkları – Obezite ve insülin direnci ile ilişkili olduğu düşünülen bazı cilt hastalıkları genital bölge de dahil olmak üzere cilt üzerinde lekelenmelere ve kararmalara neden olabilir.
Genetik Etkenler - Cilt pigmentasyonu genetik faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Bazı insanların genital bölgesindeki cilt dokusu doğal olarak daha koyu renkte olabilmektedir.
Yaşlanma – Yaş ilerledikçe cilt de vücudun geri kalanı ile birlikte bir değişim yaşar. İlerleyen yaşla birlikte yaşanan pigmentasyon değişiklikleri genital bölgedeki cilt dokusunu da etkileyebilmektedir.
Güneşe Maruz Kalmak – Herhangi bir koruma faktörü olmaksızın düzenli şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak, vücudun farklı bölgelerinde renk değişimlerine neden olabilir.
Enfeksiyonlar – Mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar da yol açtıkları iltihap ve yara izlerinden dolayı cilt renginde bazı değişiklikler yaratabilirler.
İlaçlar – Çeşitli nedenlerle kullanmanız gereken bazı ilaçlar, yan etki olarak cildinizde pigmentasyon değişikliklerine neden olabilir.
Genital bölgedeki lekelerin ve kararmanın tedavisi bu lekelerin altında yatan temel nedene bağlıdır. Genital bölge kararması ve lekeleri için uygulanacak tedavinin aşamaları genellikle şu şekildedir:
Lekelerin Temel Nedenini Belirlemek – İlk olarak hastanın genital bölgesinde meydana gelen lekelerin ve kararmaların altında yatan neden tespit edilir. Sonrasında tedavi planlaması buna göre şekillenir.
Hormonal Değişiklikler – Hormonal dönüşümlerin yaşandığı menopoz, hamilelik ve ergenlik dönemlerinde lekelenmeler veya kararmalar yaşanabilir. Ancak hormon düzeylerinin normale dönmesinin ardından bu lekelenmeler doğal olarak ortadan kalkabilir. Bunun yanı sıra dermatolog hekiminiz cilt pigmentasyonunuzu düzeltmek için bazı topikal kremler veya merhemler reçete edebilir.
Topikal Tedaviler – Dermatolog hekiminiz cildinizdeki leke ve kararmaları hafifletebilmek için retinoid ya da hidrokinon içerikli topikal tedavilere başvurabilir. Ancak bu gibi ilaçların yalnızca dermatolog tavsiyesiyle ve dermatolog gözetiminde kullanılması gerekir.
Güneşten Korunma – Güneşe korunmasız şekilde maruz kalmak lekelere ve kararmalara neden olabilmektedir. Bu yüzden genital bölgeyi güneşin UV radyasyonundan korumanız gerekir. Bunun için koruyucu giysiler giyebilir ve yüksek SPF’li güneş kremleri kullanabilirsiniz.
Tahriş Edici Maddelerden Kaçınmak – Eğer sürtünmeden veya tıraş olmaktan kaynaklı tahriş yaşanıyorsa bu durum da kararma ve lekelenmelere neden oluyorsa bol giysiler girerek ve tahriş edici epilasyon yöntemlerinden sakınarak sorunları hafifletebilirsiniz.
Cilt Koşullarının Tedavisi – Eğer folikülit veya dermatit benzeri bir nedenden dolayı kararma yaşıyorsanız, dermatolog hekiminizle görüşüp bu sorunları tedavi ettirerek lekelenme sorunu ile mücadele edebilirsiniz.
Kilo Yönetimi – İnsülin direnci ve obezite ile ilişkili vakalarda kilo yönetimini sağlamak cilt pigmentasyonunun iyileştirilmesine katkı sağlar.
Kozmetik Prosedürler – Diğer tedavi yöntemleri ile sonuç alınamayan vakalarda mikrodermabrazyon, lazer uygulamaları ve kimyasal peeling gibi yöntemlerle genital bölge lekelerini iyileştirebilirsiniz.
Cilt renginde yaşanan bazı leke ve kararmaların tümüyle normal olduğunu kabullenmek gerekir. Kimi zaman bu lekeleri tersine çevirmek mümkün olmayabilir. Bu yüzden herhangi bir tıbbi denetim olmaksızın genital bölgedeki cilt dokusu üzerinde cit açıcı ürünler kullanılmamalıdır. Bu çok sayıda ciddi yan etkiye neden olabilecek bir hatadır.
Vajinal iç dudak kararması tıbbi literatürde labium kararması veya vulva pigmentasyonu olarak adlandırılır. İç dudakların ya da vulvanın cilt dokusunun daha koyu hale geldiği bu durum toplum genelinde sıkça rastladığımız bir sorundur. Labia minora, genel olarak kırmızımsı veya pembe renktedir. Fakat pigmentasyon değişiklikleri tümüyle normaldir. Açıktan kahverengiye kadar uzanan bir skalada farklılık gösterebilir.
Bu gibi değişimler genetik nedenlerden etkilenirler ve aynı zamanda hormonal dönüşümler, yaş ve kişisel etkenler de pigmentasyon değişimini tetikleyebilirler. Genital pigmentasyonda yaşanan farklılıklar çoğu zaman zararsız niteliktedir. Genellikle herhangi bir sağlık sorununa işaret etmez. Bunun yanı sıra genital pigmentasyonun ani bir değişim yaşaması, bu değişime kaşıntı ve rahatsızlığın eşlik etmesi dermatolog hekiminizle iletişime geçmenizi gerektirebilir. Zira bu durumlar ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.