Jilet İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Jilet İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Jilet İzi Tedavisi cilt üzerinde meydana gelen yara izlerinin görünümünü hafifletmeyi ya da tümüyle gidermeyi amaçlayan bir dizi estetik tedavi uygulamasını kapsar. Bu tedavi yöntemleri özellikle geçmiş zamanlarda meydana gelen istenmeyen kesikler ve travmatik durumlar neticesinde oluşan izler için kullanılır. Günümüzde kullanılan modern tıbbi metotlar ve estetik teknolojiler sayesinde jilet izlerinin tedavisi çok daha başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Uygulanacak tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak genel olarak jilet izlerinin tedavisi kapsamında uygulanan metotlar mikro iğneleme, dermabrazyon, kimyasal peeling ve lazer tedavileridir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş, jilet izi tedavisine dair merak edilenleri anlattı.

Yazı İçeriği

Jilet İzi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Jilet izi tedavisi söz konusu izlerin türüne ve izin ciddiyet düzeyine göre şekillenir. Uygulanacak tedavi seçenekleri arasında zımparalama yöntemi, tek iz tedavisi, ince deri yaması ve lazer tedavisini sıralayabiliriz. Bu yöntemler söz konusu izlerin görünümünü hafifletir ve hastayı yeniden estetik bir cilt yapısına kavuşturmayı hedefler.

Tek İz Tedavisi

Eğer tek bir jilet izi varsa ve bunun tedavi edilmesi gerekiyorsa lazer ve dermabrazyon yöntemleri ile tedavi sağlanır. Bu uygulamalar söz konusu yara izinin çevresindeki sağlıklı cilt dokusunu kullanarak ciltteki yaranın görünümünü yumuşatmamızı sağlar. Tedavi izlerin sayısına ve derinlik düzeyine göre kimi zaman tek bir seansta tamamlanabilirken kimi zaman birden fazla seansa ihtiyaç duyulabilir.

Zımparalama Yöntemi

Zımparalama yönteminde cildin üst katmanının mekanik olarak soyulması sağlanır. Dermabrazyon yöntemi olarak da adlandırılan bu metot, izlerin üzerinde bulunan hasar görmüş cilt dokusunun ortadan kaldırılmasını ve altından yeni ve sağlıklı cildin ortaya çıkmasını sağlar. Bu işlem genellikle derinlik düzeyi yüksek izlerin tedavisinde tercih edilir.

İnce Deri Yaması

Jilet izi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise ince deri yamasıdır. Bu yöntem belirgin ve derin izlerde kullanılmaktadır. Sorunlu bölgeye, vücudun başka bir bölgesinden alınan ince bir deri yaması uygulanır. Bu sayede cildin yenilenmesi mümkündür. Bu yöntem özellikle kalıcı ve büyük izlerin tedavisinde başarı sağlamaktadır.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi ciltteki yara izlerinin azaltılması amacıyla kullanılan en popüler ve etkili yöntemler arasındadır. Lazer ışınları cildin alt katmanlarına etki eder. Bu sayede kolajen üretiminin tetiklenmesini sağlar. Bunun neticesinde cildin kendini yenilemesi, zaman içerisinde yara izlerinin solması mümkündür. Çoğunlukla birkaç seans uygulanan lazer tedavisinde uygulanacak seansların sayısı vakanın ve kişinin özelliklerine göre belirlenir.

Faça – Jilet İzi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin süresi tercih edilen tedavi yöntemine ve yara izlerinin durumuna göre şekillenmektedir. Lazer tedavisi seansları genel olarak 20 ila 30 dakika içerisinde tamamlanır. Buna karşın daha kapsamlı işlemler birkaç seans sürebilmektedir. Jilet izlerinin tümüyle iyileşmesi veya büyük oranda hafifletilebilmesi için ortalama birkaç aylık bir sürece gereksinim duyulur. Her insanın cilt yapısının farklı olmasından dolayı tedavi süreci kişiye özel şekilde planlanır.

Jilet İzi İçin Uygulanan Lazer Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Lazer tedavisi yalnızca jilet izlerinin değil genel olarak tüm yara izlerinin görünümünün hafifletilmesinde son derece etkili bir yöntemdir. Genel olarak ilk seansın ardından tedavinin etkileri gözle görülebilir hale gelir. Fakat lazer tedavisinin sonuçlarının tam olarak görülebilmesi için üç ila altı aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulur. Lazer, cildin alt katmanlarına etki eder. Bu da kolajen üretimini teşvik ederek cildin kendisini yenileme sürecini hızlandırır. Tedavinin tamamlanmasının ardından yara izlerinin renginde bir açılma ve izin derinliğinde belirgin bir azalma gözlemlenir. Tedavi planlamasına bağlı olarak birkaç seanslık uygulama gerekebilir. Bu bağlamda dermatolog hekiminizin sunduğu seanslara düzenli ve aksatmadan katılmanız gerekir.

Jilet İzi Sadece Lazer Tedavisi ile Geçer Mi?

Jilet izlerinin tedavisinde lazer teknolojisi büyük oranda etkilidir. İzlerin görünümünü hafifletmekte oldukça başarılıdır. Lazer ışınları cildin derin katmanlarına etki ederek, kolajen üretiminizi arttırır. Bu da cildin kendini yenileme döngüsünü tetikler. Fakat jilet izlerinin tümüyle yok edilebilmesi için lazer tedavisi tek başına yeterli olmayabilir.

Dermabrazyon yöntemi, ince deri yaması ve kimyasal peeling gibi ek uygulamalarla kombine halde uygulandığı zaman daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Hangi yöntemin veya yöntemlerin uygulanacağına kişisel koşullarınızı gözeterek dermatolog hekiminiz karar verir.

Jilet İzi Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Jilet izi tedavisi şu hallerde tercih edilir:

Kesici Aletlerden Dolayı Meydana Gelen Yara İzleri

Geçmişte yaşadığımız kazalar, bilinçli olarak cildimizde açılan kesikler ya da psikolojik bazı problemlerden dolayı kendine zarar verme davranışı sonucunda oluşan yara izleri jilet izi tedavisinin önemli nedenlerinden biridir. Bu izlerin görünümü kişiyi estetik açıdan rahatsız edebilir. Hem fiziksel hem de duygusal bir iyileşme için jilet izi tedavisine başvurulabilir.

Estetik Kaygılar Yaşayan Bireyler

Yara izleri estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilir. Bu da özgüven sorununa yol açabilir. Jilet izi tedavisi estetik kaygılar yaşayan kişiler için cazip bir seçenektir.

Derin, Yaygın ve Belirgin Yara İzleri

Jilet izi tedavisinde kullanılacak olan yöntemin belirlenmesinde en önemli faktörler izlerin yaygınlığı, büyüklüğü ve derinliğidir. Bir yara izinin derinliği, belirginliği ve yaygınlığı arttıkça daha kapsamlı bir tedavi gereksinimi ortaya çıkar.

Aktif Halde Enfeksiyonu Bulunmayan veya Keloid Oluşumuna Yatkın Olmayan Kişiler

Cildinde aktif halde bir enfeksiyon yaşayan ve yapısı gereği keloid oluşumuna yatkın kişiler için lazerle jilet izi tedavisi tavsiye edilmez. Tedavi öncesi kişilerin bu gibi sağlık sorunları yaşayıp yaşamadığının bilinmesi gerekir. Bu yüzden de muhakkak uzman bir dermatolog hekim tarafından muayene edilmeniz gerekir.

Kronik Cilt Hastalıkları Olmayan Kişiler

Kronik cilt hastalıkları tedaviye dair risk faktörlerini arttırabilir. Bu yüzden de kronik cilt hastalarında lazerle yara izi tedavisi kullanılmaz. Dermatolog hekim, gerçekleştireceği kapsamlı bir doktor muayenesinin ardından hastanın tedavi için uygun olup olmadığına dair karar verir.

Faça – Jilet İzi Tedavisinde İz Kalır Mı? Tamamen Kaybolur Mu?

Tedavi büyük oranda yara izlerinin görünümünü azaltır. Fakat izlerin tümüyle ortadan kaybolması çoğu zaman mümkün olmayabilir. Tedavinin ardından izlerin rengi açılır ve giderek ciltle daha uyumlu bir görünüm kazanır. Buna karşın büyük çaplı ve yüksek derinlikteki izlerde tam bir iyileşme sağlamak ancak nadiren olur. Lazer tedavisi gibi başarılı yöntemler yara izlerinin görünümünü yüzde 70 ila 80 oranında hafifletmektedir. İzlerin tümüyle giderilip giderilmeyeceği ise çeşitli faktörlere bağlıdır.

Jilet İzi Nasıl Geçer?

Jilet İzlerinin tümüyle iyileşmesi zaman alabilir. Genellikle jilet izlerinin tamamen ortadan kaldırılması zordur. Fakat doğru tedavi yöntemleri uygulandığında bu izlerin görünümü büyük oranda iyileştirilebilir. Lazer tedavileri, topikal kremler ve bazı cilt yenileyici işlemler jilet izlerinin renginin açılmasını sağlar. Düzenli olarak yara bakımının uygulanması ve güneş ışınlarından korunmak iyileşme sürecine katkı sağlar.

Faça – Jilet İzi Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Jilet İzi Tedavisinden Sonra Kolum İncelir Mi? Hareketlerim Kısıtlanır Mı?

Jilet izi tedavisi cildin yüzeyine odaklanır. Bu nedenle hastanın kaslarına ve dokularına herhangi bir zarar vermez. Yani kolun incelmesi veya hastanın hareket kabiliyetinin kısıtlanması gibi bir durum söz konusu değildir. Buna karşın tedavinin ardından kısa süreli de olsa uygulama bölgesinde şişlik veya hassasiyet gibi sorunlar hissedilebilir. Bu durum çoğu zaman birkaç gün içerisinde normale dönecektir. Eğer cerrahi bir tedavi uygulanırsa iyileşme sürecinde bazı sınırlamalar yaşanabilir. Fakat bunlar geçici etkilerdir.

Lazerle Jilet İzi Tedavisi Kaç Seans Yapılır?

Lazer tedavisi yara izinin derinliğine ve genişliğine göre birkaç seans şeklinde planlanabilir. Çoğu zaman üç ila altı seanslık bir tedavi planlaması tavsiye edilir. Tedavi seanslarının arasında cildin iyileşme döngüsüne göre iki ila dört hafta ara verilebilir. Doktorunuz tedavi boyunca cildinizin tepkisini değerlendirecektir. Gerekli gördüğü taktirde uygulanacak seans sayısını arttırmaya ya da azaltmaya karar verebilir.

Jilet İzi Tedavisi Fiyatları

Jilet izi tedavisi fiyatları, tedavide kullanılan yönteme, uygulanacak seans sayısına ve izlerin boyutuna göre farklılık gösterir. Tedavi prosedürleri farklı fiyat skalalarına sahiptir. Tedavi fiyatları ve maliyetleri hakkında net bilgi almak için dermatolog hekiminizin sizi değerlendirmesi ve muayene etmesi gerekir. Güncel ve net fiyat bilgisi almak ve muayene olmak için Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Doktor Fatma Menteş’le iletişime geçebilirsiniz.

Vücudun Hangi Bölgesindeki Jilet İzleri Tedavi Edilir?

Jilet izi tedavi cilt üzerinde vücudun herhangi bir bölgesinde kullanılabilmektedir. Ancak en sık tedavi uygulanan bölgeler karın, bacaklar, göğüs ve kollar gibi vücudun açıkta kalan kısımlarıdır. Uygulanacak tedavi türü bölgedeki cilt dokusuna ve izlerin derinliğine göre belirlenir.

Jilet İzi Tedavisinde Oluşabilecek Komplikasyonlar ve Riskler Nelerdir?

Her tıbbi prosedür kendine özgü bazı risk unsurları barındırır. Jilet izi tedavisinin olası komplikasyonları arasında şişlik, enfeksiyon ve kızarıklık gibi durumlar vardır. Lazer tedavisinin ardından ciltte geçici nitelikte renk değişiklikleri ya da hassasiyet oluşabilmektedir. Bu gibi komplikasyonlar genel olarak hafif düzeyde ve geçicidir. Fakat doktorunuzun bakım talimatlarına uyarak olası riskleri minimize edebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Genital Bölge Lekeleri (Kararması) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Bölge Lekeleri (Kararması) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
Ameliyat İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ameliyat İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
İmpetigo Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

İmpetigo Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

içeriği görüntüle
Kaş ve Kirpik Dökülmesi Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Kaş ve Kirpik Dökülmesi Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al